Resipe Murtabak meggi untuk moreh ..

Pejam celik, pejam celik dah masuk 12 Ramadhan dah hari nie, means kita dah pun berpuasa semalam 12 hari, Alhamdulillah , bersyukur kepada Allah S.W.T kerana kita di beri peluang lagi untuk menikmati Ramadhan tahun nie :) 
For this entry, aku nak kongsi satu resipe dengan korang. Resipe nie aku rasa maybe ramai dah tahu, tapi aku still nak kongsi jgk , hehehe :D
Today, turn my family buat moreh surau dekat rumah, so we all suggest nak buat murtabak megi, actually nak cari sedikit kelainan for moreh kali nie..Before nie pun duk tengok org selalu buat mee goreng, kuew teaw n bihun, semua menu lebih kurang sama ja, so jadilah resipe muratabak meggi lazat berkrim si sukai ramai..ewaahhh :D
Actually sangat simple and easy nak buat muratabk meggi nie, bahan2 yang di perlukan adalah.. 

Bahan-bahan utama:
Meggi , telur , minyak masak
(Kuantiti ekot korang, kalau nak buat banyak, meggi dengan telur pun kena banyak la)

Bahan-bahan sampingan :
Daging lembu/ayam , lobak merah, daun bawang, cili , sedikit rempah kari ayam/daging, garam secukup rasa
(Kalau nak tambah bahan lagi pun boleh, ekot korang la )

Cara nak buat :
1. Campurkan kesemua bahan tadi ke dalam mangkuk, Pastikan telur di pukul mangkuk lain dan baru masukkan ke dalam bahan tadi. 
2. Panaskan kuali dan api sederhana dan masukkan sedikit minyak.
Masukkan bahan tadi ikut saiz apa yang kita suka, macam goreng telur je. Siap!! :)

SELAMAT MENCUBA !!





Tadaaaa, nie murtabak meggi yang aku buat tadi :)

\
Siap dah tinggal nak bawak p surau je :)

Okey, selamat mencuba okey , baibai :)


♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

No comments:

Post a Comment

I LOVE BLOG CIK KYRAH