Wordless Wednesday #6



 p/s: sweetkan??..(✿◠‿◠)

♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

Recipe : Puding Karamel #1

hye semua, pe khabar??..harap sihat la yer ..kyrah??.Alhamdulillah sihat walafiat...
ada kelainan cikit untuk entry kali nih..kyrah nak kongsi dengan korang tentang recipe..
actually kyrah nih suka memasak n suka mencuba pelbagai recipe,..hehe
untuk yg first nih kyrah ada buat puding karamel...1st time bwt kot..tapi Alhamdullillah jadi jugak..
rasa pn sedap la jgk..hehehe...jum kyrah tunjuk bahan2 n cara2 nak bwt...:)

Bahan untuk Karamel :
1 cawan gula
1 cawan air


Bahan untuk puding :
1 tin susu cair
3 biji telur
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
5 sudu besar gula halus (bagi yang tak suka manis bley letak sedikit sahaja)

 Cara nak buat :

1.   Penyediaan karamel : Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masak sehingga perang. Tuang ke dalam loyang dan ketepikan.
2.   Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk dan masukkan gula sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan-lahan sehingga sebati, jangan bagi ada buih..
3.    Dalam periuk lain, masukkan susu dan esen vanilla. panaskan tetapi jangan biarkan sampai mendidih.
4.    Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sedikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sampai sebati dan tunag ke dalam karemal tadi.
tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil dan kukus dengan api sederhana selama 30 minit.
5.    Bila dan masak, baiarkan selama 5 minit dulu baru boleh buka aluminium tu.
6.    Bila dan sejuk boleh di simpan dalam peti sejuk.dan juga boleh di hidangkan.. 








 SELAMAT MENCUBA  :)

♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

Alhamdulillah, semua settle..^^

hip, hip hooreyyy....semua dah settle,,alhamdulillah..^____^
eh, ape yang settlenyer tu cik kyrah??..
ehh3, lupa plak nak gtw kt korang semua yang lecrur dah mai bwt observation kt tempat kyrah..
serius rasa lega yang teramat,.hehe :D

bila dapat call dari lecrur tu mau tak gelabah,..rasa semacam je...
tunggu punya tunggu sampai nak terkucil, terbeeee*** semua ada..hahahaaaa

bila lecrur da sampai, terus masuk opis,..muka jadi blurr jee..hehee...
naseb la dya pggil ktorang 4 orang,..tak la nervous sgt kn...

sembang ramai2, baru ar xtakot sgt...naseb lecrur sporting,..
alhamdulillah...^___^
peace ^^ 
#doa kyrah dapat markah full k..ngehngeh..:D 

baik bos, saya akan berusaha dan bekerja dengan sebaik mungkin (hikhik, nak ambik muka aku besaq gedabak siap tabik spring kt lecrur tu)...kehkeh

p/s: okey,,agak short entry untuk kali nih...kbai,, ^____^ 



♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

Wordless Wednesday #5 kerja!!

sometime!!

 sometime!!
 sometime!!

 sometime!!

 sometime!!


kbai!!!..^____^ 


♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

6 sebab beruntungnya perempuan mempunyai rahim

okey, kyrah nak kongsi sumthing gn korang hari nih...baca k..mungkin ramai yg dah baca,..tapi nih sekadar perkongsian untuk semua,..untungnya wanita yg punyai rahim nih...
^_____^ 


  
1.) Dia bekerja dengan Allah..jadi 'kilang
'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah
anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang
lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib
baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia
mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi, seluruh
dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi
kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali
Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga..

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh
kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-
dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat
dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan
suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah
terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa
suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk
lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam
kesusahan isteri boleh bantu tambah
lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut
selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra
ini.

6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat
didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri
yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan
dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua
wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka
denganNya. Dan semua lelaki fahami hati
naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA.....

p/s :copypaste..◕‿◕
 sekadar hiasan..kbai!!..^_^


♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

1st Giveaway by Ratu and Queen..

hai semua, hari nih kyrah nak join satu contest nih.. 1st Giveaway bt Ratu and Queen..
ni kali kedua kyrah join giveaway nih...
tapi xmenang2 pon..hehe....skrang nih kyrah free so nak try join la..mana tahu naseb kan kyrah menang..
wah3..hope gitu laa...
pape pown jom tengok banner and syarat2nya...◕‿◕
  
nak join???..klik  Sini meh...


jum turun bawah tengok syarat-syaratnya :
>
>
>
1. follow blog Ratu and Queen
2. letakkan banner GA dan linkkan ke entry nih.
3. buat sebuah entry yang bertajuk "1st Giveaway by Ratu and Queen"
4. Tag 3 blogger lain dan pastikan mereka tahu.
5. Selesai buta entry, tinggalkan link entry korang tu dalam ruangan komen .

okey...semua syarat dah kyrah ekot..DONE!!
hehe...◕‿◕

mangsa-mangsa saya : 
Diyana   

okey...doakan kyrah berjaya..:)
kbai!! 

♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

I LOVE BLOG CIK KYRAH