Resipe Murtabak meggi untuk moreh ..

Pejam celik, pejam celik dah masuk 12 Ramadhan dah hari nie, means kita dah pun berpuasa semalam 12 hari, Alhamdulillah , bersyukur kepada Allah S.W.T kerana kita di beri peluang lagi untuk menikmati Ramadhan tahun nie :) 
For this entry, aku nak kongsi satu resipe dengan korang. Resipe nie aku rasa maybe ramai dah tahu, tapi aku still nak kongsi jgk , hehehe :D
Today, turn my family buat moreh surau dekat rumah, so we all suggest nak buat murtabak megi, actually nak cari sedikit kelainan for moreh kali nie..Before nie pun duk tengok org selalu buat mee goreng, kuew teaw n bihun, semua menu lebih kurang sama ja, so jadilah resipe muratabak meggi lazat berkrim si sukai ramai..ewaahhh :D
Actually sangat simple and easy nak buat muratabk meggi nie, bahan2 yang di perlukan adalah.. 

Bahan-bahan utama:
Meggi , telur , minyak masak
(Kuantiti ekot korang, kalau nak buat banyak, meggi dengan telur pun kena banyak la)

Bahan-bahan sampingan :
Daging lembu/ayam , lobak merah, daun bawang, cili , sedikit rempah kari ayam/daging, garam secukup rasa
(Kalau nak tambah bahan lagi pun boleh, ekot korang la )

Cara nak buat :
1. Campurkan kesemua bahan tadi ke dalam mangkuk, Pastikan telur di pukul mangkuk lain dan baru masukkan ke dalam bahan tadi. 
2. Panaskan kuali dan api sederhana dan masukkan sedikit minyak.
Masukkan bahan tadi ikut saiz apa yang kita suka, macam goreng telur je. Siap!! :)

SELAMAT MENCUBA !!





Tadaaaa, nie murtabak meggi yang aku buat tadi :)

\
Siap dah tinggal nak bawak p surau je :)

Okey, selamat mencuba okey , baibai :)


♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

Baju Raya :)

Hai uollzzzz, amacam 4 hari puasa, okey ke tidokk ?..Okey ..Alhamdulillah, iiiollzz pun okey jugak :3 ..Semenjak dua menjak ni ioollzz terRAJIN pulak nak menghapdate blog nie, walaupun iollzz tahu blog iollzz nie xbanyak yang mmbacanyaa, Sob, sob,,sedih :'(

Korang dah beli baju raya belum ?..hah, tu la motif aku buat entry nie, Dah dekat nak sambut Hari Lebaran nie mesti semua sibuk kan nak mencari baju raya, kasut raya, tudung raya, semua raya la kan..Btw aku dah beli pun baju raya, Tahun nie aku beli on9 je sebab busy dengan kerja, cuti pun sehari je, rasa tak sempat nak shopping kat luar, so aku beli on9 je :)

Actually susah jugak nak beli baju on9 nie (Bagi aku )sebab xsemua baju yang jual on9 ni menepati citarasa kita, kadang2 tengok dalam pic cantik, tapi bila beli xcantik pulak kan ?.. so kita kena pandai la cari shop on9 yang bajunya berkualiti :)

So, untuk raya tahun nie aku pilih baju yang simple saja, malas la nak cari baju yang over bagai, kadang2 beli baju yang over padahal pakai time raya je, time lain tak pakai dah, so beli baju simple senang boleh pakai banyak kali :) . Untuk tahun nie aku beli dekat  Leeyana Collection ..Baju kat sini semua cantik-cantik belaka, memang rambang mata kalau tengok..hehe.. Btw aku dah lama tengok baju kat situ, bila dah habis study n then kerja baju boleh beli.. Walaupun dia punya price agak mahal sikit tapi InsyaAllah aku yakin korang mesti puas hati..  cantik sangat :)


Baju raya aku dah sampai, Alhamdulillah..Letak pic beg dulu k, baju raya tunggu raya nanti aku tunjuk..hehe :)
Actually baju raya yang aku nak tu dah habis stock , so terpaksa la beli baju yang lain, btw memang cantik dan aku sangat berpuas hati, size pun okey :) ... Simple but nice :) ..Seriously tak sabar nak pakai raya nanti..hehe :)


Nah tempek gambar nie dulu, baibai :)

Thanks LeeyanaCollection :)

♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

Ramadhan Al-Mubarak 2013 :)

Alhamdulillah, dah masuk 1 Ramadhan hari nie..So, macam mana puasa korang hari nie ?..berjaya ke tidokk ?..hehe :D..Aku ?..Alhamdulillah berjaya..Al-maklumlah 1st puasa kan..macam bersemangat sikit, lepas nie xtaw la pulak macam mana kan, hope penuh la puasa kali nie ( tolak ABC) ..hee :D '
\
Tapi dalam seronok sambut 1 ramadhan pun ada cerita sedih jgk.. :( nak taw apa yang sedih ? ok, cerita bermula...... 
Sedih sangat bila 1st puasa tak boleh berbuka dengan family sebab kerjaa..sedih baq  hang :'( ..Buka puasa sorg2 pulak tu dalam keaadaan tergesa2.. Ist time kot macam ny.. Tapi nak buat macam mana kan dah kerja, terpaksa jgk laa..pape pun yang penting 2nd day esok boleh berbuka dengan family :).. Yang paling teruk 1st day puasa ni la aku selsama teruk..dok buat kerja sampai lap hinguihh..hahahaa..Dugaan kan sabar jelaa.. :)  Apa-apa pun semoga Ramadhan tahun ini memberi lebih makna buat kita semua.. Masa nie la nak kutip pahala banyak2.. InsyaAllah.. :)


SELAMAT MENYAMBUT BULAN  RAMADHAN AL-MUBARAK BUAT SEMUA UMAT ISLAM :)
#SalamRamadhan ikhlas dari saya :)



Tempek pic Raya tahun lepas..hee  :)
#BAIBAI :)


♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

1 Month !

Alhamdulillah, today dah cukup satu bulan kerja, so bila dah cukup bulan, mesti la ada yang masyukkk kan ..wallet I tebal kembali okeh !! :D 
Today I get my 1st salary , Alhamdulillah syukur..  Walaupun tak banyak tapi cukup untuk beli baju raya idaman kan ?..ewahhh..haha..Tapi baju raya idaman terlalu mahal, sayang pulak duit nak beli..bukan nak pakai selalu pun..sadis k sadis :(
But InsyaAllah aku akan cuba dapatkan juga baju tu !..i will get it!! :) 

Nah, qenyeh sedaih :D

BaiBaiBai :)

♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

I LOVE BLOG CIK KYRAH