Bosan Fb??.. Layan twitter pulak =='

 hai kengkawan ku sekalian...pe khabar semua hari nih??..hope semua sihat yerr...kyrah??..Alhamdulillah sihat.. korang2, ada twitter tak??..ehem3,,..mesti semua ada kan2..??..acece jangan menipu laa..:D hehe...Actually kyrah nak cerita pasal twitter hari nih.. tahukah apa itu twitter??..hah, jawab2,,,..hah, korang masuk je google..cari okey..^____^ before that, jemput2 la follow twitter kyrah.. klik je SINI ...dah ke??..huhuhuhu...
kyrah akan follow korang balek..wah3, nak promote sat..ngeeee..:D
okey bagi baru daftar twitter tu korang boleh tengok bawah nih...kat sini jgk kyrah nak bagi taw functionnya, Actually, Entry sal twitter nih Lyssa Faizureen yang buat..kredit to her okey...^____^



1.  Followers : follower adalah orang yang mengikuti kita dan akan menerima setia pembaharuan yang di lakukan.

2. Followings : followings adalah orang yang kita ikut dalam twitter. Ini merupakan kebalikan dari follower, kita akan menerima setiap update orang yang kita follow.

3. Re Tweet : re tweet yang sering di sebut sebagai RT adalah menulis ulangan tweet oramg lain dalam profile kita sendiri dan biasanya diikuti dengan nama orang yang membuat tweet pertama kali.

4. Trending Topics : trending topics adalah topik yang sedang hangat di antara pengguna Twitter sedunia. Biasanya trending topics ini akan muncul dan selalu di update pada halaman twitter anda.

5. Over Head : adalah simbol yang kita pakai untuk menuliskan tweet milik orang lain pada status kita tetapi tidak ingin mementionkan siapa penulis tweet itu.OH ditulis di depan tweet yang ingin kita masukkan.

6. Direct message : Direct message atau di singkat sebagai DM adalah pesan peribadi teman kita (follower) kepada kita. Pesanan hanya akan dapat di baca oleh penerima dan tidak akan di tayangkan kepada mana-mana pengikut anda.

 7. Tanda @ : tanda @ adalah men-tag atau mengkhususkan tweet kepada salah seorang teman kita seperti @myravea. Simbol "@" disebut "mention" atau "connect" dalam twitter.

8. Hash Tags # : tanda pagar ini biasanya di gunakan untuk mempermudah pencarian topik yang sedang hangat di twitter. Segala perkara yang anda kongsikan akan di tayangkan kepada pengikut anda dan akan juga ditayangkan di satu laman atau sebuah kumpulan mereka yang mereka yang mempunyai hashtag yang sama. Contoh : Jika anda menulis sesuatu dan meletakkan #motivasi, apa yang anda kongsikan turut di baca oleh mereka yang mempunyai hash tag '#motivasi'

9. Favorites : dipakai untuk menyimpan tweet tertentu yang diinginkan (tweet yang kita suka) 


Actually twitter ni memang meyeronokkan..tu pada pandangan kyrah kalau korang xtaw la kan...dulu first time kyrah bwt twitter ni agak blur jgk jadinya..biasala tak pandai nak guna,.bila xdk follower memnag boring, tapi bila dah banyak memang best..sapa yang xda lagi tu ley la bwt..hehehe..okey la..that all for today..waiting for the next entry okey...tak tau la bila lagi..hehe...kbai..
^_________^ 
 

♥Thanks sebab sudi baca entry ney, suka??..like jer..jangan lupa komen..:)♥

3 comments:

I LOVE BLOG CIK KYRAH